Zdravá brokolicová polévka se sýrem

Krémová brokolicová polévka se sýrem
  • Čas přípravy
    10 min
  • Doba vaření
    20 min
  • Porce
    2
  • Celkový čas
    30 min

Zdravá brokolicová polévka se sýrem

Zdravá brokolicová polévka se sýrem je rychlá večeře, kterou hravě zvládnete v jednom hrnci do 30 minut. Receptů na brokolicovou polévku najdete hned několik. Pokud se divíte některým použitým surovinám, tak níže se dočtete důvod.

Suroviny do brokolicové polévky se sýrem:

  • brokolice – můžete použít jak čerstvou, tak mraženou, já volím čerstvou
  • brambory – jsou výborným zdrojem sacharidů, které by v každém vyváženém jídle měly být obsaženy
  • sýr – ať už zvolíte čedar nebo parmazán, tak díky oběma sýrům je v polévce obsažena bílkovina a tuk, bílkoviny vás lépe zasytí
  • zakysaná smetana – smetana polévku zjemní, u tohoto receptu je použita zakysaná, protože není tolik tučná (pozor ať nepřimícháte smetanu ve chvíli, kdy je polévka stále na plameni – srazila by se)
  • zeleninový vývar – do zeleninových polévek se perfektně hodí zeleninový vývar, který lze nahradit vodou, nikdy však nenahrazujte zeleninový vývar za kuřecí nebo hovězí, které v zeleninových polévkách nemají co dělat 🙂

TIP: Košťál od brokolice do polévky nepřidávám, ale využívám ho právě k výrobě zeleninového vývaru.

Jako tip na večeři zkuste také lehké tuňákové kuličky.

Ingredients

    Directions

    Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a brokolici rozdělejte na růžičky. Cibuli si nakrájejte na jemno a mrkev také na kostičky.

    Step1

    V hrnci na másle zpěňte cibuli a minutku před zesklovatěním přidejte česnek, který rozmáčknete plochou stranou nože. Zalijte zhruba 1 litrem zeleninového vývaru (nebo vody) a přidejte brokolici, brambory a mrkev.

    Step2

    Po zhruba 15 minutách, co bude zelenina uvařená rozmixujte všechen obsah v hrnci na jemnou směs. Přidejte sůl, pepř a špetku muškátového oříšku. Hrnec nechte stažený z plamene a vmíchejte zakysanou smetanu. Nakonec vsypte zhruba 100 gramů nastrouhaného čedaru (nebo parmazánu) a polévku promíchejte.

    Conclusion

    Nyní můžete servírovat s trochou čedaru a ještě polévku ozdobit nasekanou petrželkou.

    Mohlo by se vám líbit

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.